Een houtkachel is een gezellige verwarmingsbron. Het soort brandhout dat je gebruikt, heeft een grote invloed op de kwaliteit van de verbranding en de warmteopwekking van je houtkachel of open haard. We onderscheiden hierin zachte houtsoorten en harde houtsoorten. We geven je hieronder een beschrijving en nuttige informatie over de diverse soorten brandhout.

Welke soort brandhout u ook kiest, het moet goed droog zijn; vochtig hout geeft veel minder warmte: een groot deel van de energie wordt uitsluitend gebruikt voor verdamping van het water. Sprinthout, zo noemt men het jonge hout onmiddellijk onder de schors – kan tot 75% water bevatten.
Bovendien geeft vochtig brandhout veel rook af en weinig vlammen en veroorzaakt het sterke vervuiling van haard en schoorsteen. Om het drogen te bevorderen, moet groot rondhout worden gekliefd; het hout moet worden bewaard op een afgedekte of tegen de regen beschutte, maar goed verluchte plaats.

 

Eikenhout

Eikenhout is een harde houtsoort en is erg geliefd als openhaard hout. Het heeft relatief veel zuurstof nodig voor de verbranding, waardoor het niet geschikt is voor kleine gesloten kachels.

Eikenhout geef een langdurige warmte en een levendig (onrustige) vlammenspel en weinig rookontwikkeling. Eikenhout is vanwege zijn eigenschappen geschikt voor elk type kachel en vanwege de geur ideaal voor een open vuur.

Je moet het wel afschermen, want het spettert wel. Dus wanneer je het gebruikt in een open haard welke niet met een deur wordt afgesloten is het extra genieten.

Geschikt voor: Elk type open kachel
of de grotere gesloten kachels
Ideale keuze voor: de open haard

Beukenhout

Beukenhout is iets harder dan essen. Brandt wat langer dan essen. Het geeft een heerlijke warmte, brandt traag en geeft een rustig, mooi gelijkmatig vlammenspel.

Deze houtsoort is WEL geschikt voor kleinere kachels. Omdat het wat harder is dan essen is het vuur wel wat moeilijker aan te krijgen. Echter, wanneer je de kachel eenmaal aan hebt, kun je makkelijk doorstoken.

Beuken kan ook gebruikt worden voor een speksteenkachel.

Deze houtsoort is meer geschikt voor de ervaren stoker. Of meng het met essenhout, zodat je het vuur sneller op gang kunt krijgen.

Geschikt voor: alle grote kachels.
Ideale keuze voor: een vuur waar je de tijd voor kunt nemen. 

Essenhout

Essenhout is een harde houtsoort. Het geeft een geleidelijke warmte af, waardoor je lang kunt stoken.

Het is een houtsoort die zich makkelijk laat aansteken. Het geeft een mooi gelijkmatig rustig vlammenspel en spat het niet,waardoor het zeer geschikt is voor een open haard.

Essenhout is geschikt voor elk type kachel, ook een speksteenkachel.

Doordat het weinig spat en kwettert is het ook erg geschikt voor de vuurkorf.

Essenhout is geschikt voor zowel de ervaren als beginnende stoker.

Geschikt voor: alle kachels, bij voorkeur de kleinere kachel.
Ideale keuze voor met name de kleinere kachels

Share This
0